011 30 50 600 office@bioclinica.rs

Notice: WC_Cart::get_cart_url je zastarelo počev od izdanja 2.5! Umesto toga koristite wc_get_cart_url. in /var/www/vhosts/bioclinica.rs/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3879
0 Items
gojaznost

Opšte karakteristike gojaznosti

Ljudski organizam je izuzetno složen mehanizam u kojem se odvijaju složeni procesi, zanovani na ravnoteži hranom unesenih materijala I njojovom sagorevanju. Gojaznost je zanično uvrštena u spisak Svetske zdravstvene organizacije kao najraširenija bolest metabolizma. Ona predstavlja problem u oko 80% slučajeva današnje svetske populacije i veoma se negativno odražava na kompletno zdravstveno stanje čoveka, a posebno na njegov kardio-vaskularnisistem i lokomotorni aparat. Svaku gojaznu osobu bi trebalo posmatrati kao potencijalnog dijabetičara, jer je kod njih pojava šećerne boolesti četiri puta veća. Problem gojaznosti, kao faktor zdravstvenog rizika spade u grupu najozbiljnijih koje je Svetska zdravstvena organizacija svrstala uz maligna oboljenja, alkoholozam, pušenje, povišeni krvi pritisak itd.

Gojaznost se može podeliti u dve osnovne grupe:

Primarna gojaznost

Uzrokovana povećanim unošenjem hranljivih material

sekundarna gojaznost

Sekundarna gojaznost

Nastaje kao posledica obiljenja štitaste i nadbubrežne žlezde, hipotalamusa, poremećja funkcije polnih žlezda i dr.

 

Mogućnost delovanja na uzroke koji su pomenuti u ove dve krupe, u današnjim uslovma življenja realana i pristupačna velikom broju osoba, pa se sve veća pažnja poklanja u cilju rešavanja ovog problema. Pre svega, neophodno je postaviti željeni cilj i napraviti adekvatan program pri čemu bi trebalo imati u vidu: pol, starotst, aktivnosti u toku 24sata, proceniti dnevne energetske potrebe organizma, proceniti psihofizičke sposobnosti i mogućnosti za realizaciju takvog programa. U tom smislu rešenje bi trebalo tražiti u redukciji unosa hranljivih materija, povećanju utroška energije kroz pokret i veću fizičku aktivnost, primeni proverenih i zdravstveni ispravnih dijetetskih preparata ili, globalno posmatrano, primeni higijensko dijetetskog režima života. Svako smanjenje telesne težine znači rasterećenje lokomotornog aparata a problem takve vrste su sve više prisutni u smislu deformiteta na kičmenom stubu, zglobovima kukova, kolane, skočnim zglobovima kao i na stopalima. Pored zdravstvenog, gojaznost predstavlja i estetski problem sa svim svojim posledicama na socijalnom planu. Za rešenje ovog problema gojaznosti korisno je konsultovati stručnjake iz specijalizovanih savetovališta jer je svakakosoba ima poseban način rešavanja ovih problema.