fbpx

Bio Ferro C doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i čini vaš organizam zdravijim i snažnijim
4. septembra 2020. 0

Preparat Bio Ferro C sadrži ekstrakt cvekle, kupine i borovnice sa dodatkom gvožđa i vitamina D3, C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.

Svojim sastavom Bio Ferro C doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i čini vaš organizam zdravijim i snažnijim.

 

Cvekla

Cvekla je biljka koja je široko rasporstranjena širom sveta uključujući subtropske i tropske zemlje u Africi i u Azija [9]. List i koren cvekle su jestivi, a crveno/ljubičasta boja cvekle nastaje zbog pigmenta betalaina, za razliku od većine drugih crvenih biljaka koje sadrže antocijanske pigmente. Lišće cvekle je bogato karotenoidima (β-karoten, lutein i zeaksantin), flavonoidima i vitaminom C, koji su jaki antioksidanti; folnom kiselinom (B9, komponentom vitamina B kompleksa) koja je potrebna za funkcionisanje nervnog i imunskog sistema, kao i za odigravanje normalnog procesa hematopoeze – to je procesa tokom kojeg se formiraju krvne ćelijske komponente [10]. Cvekla se koristi u narodnoj medicini i naučno je dokazan njen antihipertenzivni [11], antidijabetični [12] i hepatoprotektivi efekat [13], a pored toga dokazano je i da povećava atletske performanse čime se svrstava u red jedne od najblagotvornijih biljaka [14]. Pokazano je i da ekstrakt lista i stabiljke cvekle ispoljavaju veoma povoljan efekat na hematopoezu, kao i značajan antianemijski potencijal upravo putem svojih antioksidativnih mehanizama [15]. Takođe, pokazano je i da primena ekstrakta cvekle kod pacijenata sa anemijom, nastale zbog nedostatka gvožđa, dovodi do povećanja broja eritrocita i nivoa hemoglobin [16].

 

Bobičasto voće – Borovnice i kupine

Bobičasto voće karakteriše prisustvo izuzetno hranljivih jedinjenja, uključujući minerale, vitamine, masne kiseline i vlakna. Pored toga, bobičasto voće sadrži širok spektar biološki aktivnih komponenti, poput različitih fenolnih jedinjenja, uključujući flavonoide, antocijane, fenolne kiseline, stilbene, tanine i karotenoide. Antocijani, potklasa flavonoida, su važna bioaktivna jedinjenja u bobičastom voću, koja su odgovorna za crveno-plavo-ljubičastu boju bobica [4]. Borovnice su jedne od dva najtraženija bobičasta voća u svežem i smrznutom obliku, kao i izvedeni proizvodi poput sušenih, ekstrahovanih i drugih konzerviranih oblika [5]. U naučnim studijama pokazano je da borovnice pomažu i smanjenju rizike razvoja nekoliko hroničnih bolesti, a utiču pozitivno i na poboljšanje kognitivnih funkcija koje usled anemije mogu biti smanjene [6,7]. Poznato je da kupine imaju lekovite efekte, kao što su antimikrobni, antikancerogeni, antidijabetički, a takođe imaju i veoma dobar antioksidativni potencijal. Kupina sadrži tanine, galnu kiselinu, vilozin i gvožđe. Bobičasto voće sadrži vitamin C, niacin (nikotinska kiselina), pektin, šećere i antocijanine, a sadrži i albumin, limunsku i jabučnu kiselinu i pectin [8]. Bobičasto voće svoje efekte ostvaruje putem antioksidativnih mehanizama bioaktivnih molekula kao i drugim mehanizmima kojim vitamin C pozitivno deluje na anemiju.

 

Vitamin D

Epidemiološke studije ukazuju na povezanost između statusa vitamina D i anemije. Nizak nivo vitamina D u vezi je sa povećanim rizikom za nastanak anemije u opštoj poluaciji [22]. Pretpostavlja se da suboptimalni status vitamina D može da doprinese anemiji neadekvatnom proizvodnjom eritropoetina i/ili promovisanjem hronične inflamacije, što dovodi do smanjenja proizvodnje prekursora eritocita i rezultira prekomernom proizvodnjom hepcidina što dovodi do smanjenja nivoa gvožđa u cirkulaciji [23]. Najnovija meta analiza literatunih naučnih podataka pokazala je da suplementacija vitaminom D može poboljšati status hemoglobina i feritina kod pacijenata na intezivnoj nezi [24].

 

Vitamin C

Oko 80% pacijenata sa deficijencijom vitamina C (skorbutom) imaju neke simptome anemije [19]. Suplementacija oralnom primenom vitamina C dovodi do postepenog rešavanja hemolitičke anemije, hemoglobin se normalizuje nakon mesec dana terapije, a dolazi i do normalizacije nivoa vitamina C u vašem organizmu [20]. Pokazano je da vitamin C ima dualnu ulogu tokom terapije suplementacije gvožđa za anemiju: i) pojačava apsorpciju gvožđa; i ii) sprečava oštećenja jetre zbog prekomernog unosa gvožđa kao osnovne terapije u lečenju anemije [21].

 

Vitamini B

Kompleks vitamina B sastoji se od osam različitih vitamina koji su neophodni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, od kojih su neki češće, a neki ređe zastupljeni u različitim terapijama. Vitamini B koji ulaze u sastav su: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kiselina ili folati (B9) i kobalamin (B12). B vitamini imaju vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja vašeg organizma. Vitamini grupe B, kao neophodne komponente svakog zdravog organizma, imaju direktan uticaj na nivo energije, funkciju mozga i metabolizam ćelija u vašem organizmu. Vitamin B2 doprinosi normalnom metabolizmu gvođa i održavanju normalnih crvenih krvnih zrnaca. Hronični nedostatak piridoksina (B6) i folata (B9) u ishrani može da izazove anemiju [17]. Takođe, vitamin B12 važan je kofaktor u metabolizmu folata. Izražen nedostatak vitamina B12 izaziva anemiju; međutim, hematološki znaci nedostatka nisu uvek prisutni, a hematološke i neurološke tegobe korelišu sa nedostatkom vitamina B12 [18].

 

Dr Bojan Božić, dipl. inž. tehnologije

Leave a comment