fbpx

Snažan imunitet na prvom mestu!
27. August 2020. 0

Imunitet predstavlja sposobnost ljudskog organizma da se sopstvenim mehanizmima brani od virusa, infekcija, bakterija, parazita i dr.

Imunitet u velikoj meri zavisi od genetike, životne okoline i stila života. Jak imunitet je važan faktor u borbi protiv virusa, o njemu treba da brinemo , posebno imajući u vidu vreme u kom živimo I činjenicu da mnogi virusi, poput virusa gripa i prehlade, mutiraju i prilagođavaju se, zbunjujući memorijske ćelije i uspešno nas inficiraju.

Postoji nekoliko vrsta imuniteta:

1.Urođeni (nespecifični) imunitet novorođenče nasleđuje od majke, putem antitela koja se u trudnoći preko posteljice prenose na plod, a potom i putem majčinog mleka. To je prirodna barijera i prva linija odbrane od bolesti, a prisutan je i pre pojave izazivača imunog odgovora (antigena) i na njih reaguje isto, tj. nespecifično.

2.Stečeni (specifični) imunitet se razvija postepeno i specifično reaguje na svaki antigen i pamti svoju reakciju, što omogućava pokretanje imunog odgovora i odbranu organizma i mnogo godina kasnije.

3.Aktivni imunitet nastaje kao rezultat izloženosti organizma nekoj bolesti, tako što ona natera imunološki sistem da proizvede antitela za tu bolest. Prirodni aktivni imunitet se stvara nakon infekcije sa stvarnom bolešću, tako što npr. organizam „pamti“ kako se ranije odbranio od nekog virusa, pa prilikom sledećeg napada istog virusa ima adekvatnu odbrambenu reakciju, proizvodeći potrebna antitela. Veštački aktivni imunitet nastaje osnaživanjem organizma za borbu protiv bolesti uvođenjem umrtvljenog ili oslabljenog uzročnika bolesti preko vakcinacije.

4.Pasivan imunitet je onaj kada osoba u organizmu ima antitela na bolesti, ali ih nije proizvela svojim sopstvenim imunološkim sistemom. Prirodni pasivni imunitet novorođenče dobija od svoje majke preko placente. Veštački pasivni imunitet nastaje davanjem gotovih antitela u vidu imuno-seruma i gamaglobulina, koji se daju kao hitna zaštita od specifične bolesti. Pasivni imunitet traje samo nekoliko nedelja ili meseci, za razliku od aktivnog imuniteta koji je dugotrajan.

Karakteristični simptomi pada imuniteta su; hronicni umor, dugotrajne prehlade,  alergije, preterana težina, preterano mršavljenje, promene na koži, kosi i noktima, sporo ili skoro teško zarastanje rana, pojave herpesa na koži i usnama i td.

Kao i za sve ostalo, i za dobar imunitet je presudan stil života. Potrebno je najmanje osam sati spavanja, redovna fizička aktivnost više puta nedeljno, boravak u prirodi, eliminisanje uzročnika stresa i sl. Zdrava ishrana i dovoljno unošenje vode se podrazumevaju.

Treba reći da korišćenjem prirodnih suplemenata možemo značajno ojačati imunitet. Korišćenjem BIOKLINIKINOG preparata BIO UNO IMMUNO jačate vaš imunitet.

Sastav preparata je baziran tako da u organizam unosite sve potrebne nutrijente, vitamine, minerale, amino kiseline i oligoelemenate važne za normalno funkcionisanje imunog sistema, uz to smanjuje umor i iscrpljenost i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

BIO UNO IMMUNO sadrži L-glutamin, jedan od najbitnijih imunonutrijenata za jačanje ljudskog organizma i održavanje imuniteta na potrebnom nivou. Zatim, ekstrakt borovnice, koja je pravi izvor minerala i vitamina C, važnih za jačanje imuniteta. Pored toga sastav čine minerali cink, selen i magenzijum, koji utiču na različite aspekate imunog sistema.

Kompleks od 8 vitamina B koji su u sastavu preparata važan je za interakciju imunog i nervnog sistema, koji su svakako veoma povezani. Deo preparata je I dobro poznati vitamin C koji pozitivno utiče na imunitet; vitamin E koji pospešuje imuni odgovor; vitamin A sa regulatornom ulogom u ćelijskom imunitetu; i vitamin D čiji nedostatak je usko povezan sa povećanom osetljivošću organizma na infekciju.

 

Spec.dr.Aleksandar Marković

 

Leave a comment