fbpx

16. August 2020. 0

Šta je Imunitet i kako mu pomoći?

Imunski sistem se sastoji od dve osnovne komponente – prirodnog i adaptivnog imuniteta. Prirodni imunski sistem predstavlja prvu liniju odbrane vašeg organizma i ima ključnu ulogu u sprečavanju nastanka različitih infekcija kao i oštećenja tkiva. Ukoliko prirodni imunitet nije dovoljno efikasan u eliminaciji infekcije i sprečavanju nastanka bolesti, tada se u vašem organizmu aktivira visokospecifični adaptivni imunitet koji će završiti uklanjenje infekcije i obezbediti vraćanje organizma u ravnotežu.

Kao i sve ćelije organizma, tako i ćelije imunskog sistema (makrofagi, neutrofili, limfociti itd.) zahtevaju energiju i mnoge druge važne molekule, jer tokom prelaska iz mirujućeg u aktivno stanje – stanje u kojem se organizam bori protiv infekcije, ove ćelije podležu različitim metaboličkim promenama sve u cilju najefikasnijeg delovanja.

 

Dr Bojan Božić, dipl. inž. tehnologije

 

Tokom života, usled konstantne iscrpljenosti, svakodnevog izlaganja raznim stresovima i konzumiranjem nezdrave ishrane može doći do slabljenja imunskog sistema. To može dovesti do razvoja nekih prolaznih bolesti koje se lakše prebole, ali i do nekih koje mogu ozbiljno da naruše vaše zdravlje.

U suštini, simptome pada imuniteta mnogi od nas zanemare, jer se oni ne ispolje preko noći. Zdravlje i otpornost organizma narušavaju se postepeno i vrlo često desi se da simptome oslabljenog organizma  pripisujemo umoru, stresu ili nekim drugim faktorima.

Ono što se preporučuje je da neprestano osluškujemo naše telo i šta nam ono poručuje.

 

Najčešći simptomi pada imuniteta mogu biti:

  • Hronični umor
  • Preterano mršavljenje ili dobijanje na težini
  • Učestale infekcije
  • Dugotrajne prehlade
  • Alergija
  • Usporeno zarastanje rana
  • Promene na koži, kosi, noktima

 

Preparat BIO UNO IMMUNO svojim bogatim sastavom doprinosi normanoj funkciji imunog sistema.

 

BIO UNO IMMUNO sadrži ekstrakt borovnice, L – glutamin, cink, selen, magnezijum i vitamine D3, C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, A i E.

Pitajte doktora

Leave a comment